יום איינשטיין 17.5.2005

מורשת איינשטיין - מבחר מאמרים בנושאים בהם עסק איינשטיין

100 שנים לשנת הפלא.
במהלך שנת 1905, פרסם מדען צעיר בשם אלברט איינשטיין, בן 26, שעבד באותה עת במשרד הפטנטים, ארבעה מאמרים שנחשבים לפורצי דרך. המאמרים עסקו במה שלימים יקרא מכניקה סטטיסטית, תורת היחסות הפרטית, ומכניקת הקוונטים.

עבודות חשובות אלו פרצו את הדרך לקראת ביקוע האטום, הבנה ופיתוח של התמרת אור לאנרגיה (לדוגמא: תאים פוטואלקטריים) ועוד תחומים רבים שלהם היתה ועוד תהיה השלכה ישירה על הטכנולוגיה בה אנו משתמשים כיום וכמובן פרשו לפנינו תמונה ברורה יותר של העולם הפיזקלי שמסביבנו.

תרומתו של איינשטיין למדע נמשכה כמובן גם לאחר 1905 וגולת הכותרת שלה היתה פיתוחה של תורת היחסות הכללית בשנת 1915. הבנת תורת היחסות הכללית היא זו שאיפשרה, בין היתר, את פיתוחם של לוויני ה-
GPS המאפשרים לנו לקבוע את מיקומנו בדיוק רב על כדור הארץ. איינשטיין המשיך ותרם לענפים רבים בפיזיקה ובמיוחד למכניקת הקוונטים ולמכניקה הסטטיסטית.

במאמרים הבאים תוכלו למצוא חומר רקע על חלק מהנושאים שבהם עסק איינשטיין:

אלברט איינשטיין - ביוגרפיה על קצה המזלג

מאת: דוד פולישוק (המחלקה לאסטרופיזיקה והחוג לגאופיזיקה ומדעים פלנטריים, אוניברסיטת ת"א).

האפקט הפוטו-אלקטרי

מאת: אורלי גנת (המחלקה לאסטרופיזיקה, בית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה, אוניברסיטת ת"א).

תנועה בראונית

מאת: מאיר שמעון ( המחלקה לאסטרופיזיקה, בית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה, אוניברסיטת ת"א)

תורת היחסות הכללית

מאת: עמר ברומברג (המחלקה לאסטרופיזיקה, בית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה, אוניברסיטת ת"א)

חורים שחורים

עידוש כבידתי

מאת: ערן אופק (המחלקה לאסטרופיזיקה, בית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה, אוניברסיטת ת"א).

על הכישלון הגדול של איינשטיין ועל ממדים נוספים בתורת המיתר

מאת: ד"ר מיכאל קרויטר (החוג לאנרגיות גבוהות, בית הספר לפיזיקה ולאסטרונומיה, אוניברסיטת ת"א).